Distans

Det innebär att ett ekipage tar sig runt en markerad bana, ett förutbestämt antal kilometer. Ritterna är indelade i Clear Round, Lätt, Medelsvår och Svår klass. Kilometerantalet sträcker sig från 40 till 160 km, som rids på en dag.

Det är en uthållighetstävling som visar att ryttaren kan rida sin häst runt det antal km de tävlar i. Banan finns markerad på en karta som ryttaren får innan tävlingen. Banan går i alla typer av terräng och med alla typer av underlag.

Ryttaren skall visa att han kan ta sin häst runt banan med snabbaste tid och i bästa kondition. Vilket innebär att ryttaren måste känna sin häst mycket väl och att träningen varit välplanerad

Det är en stor utmaning att börja med distansridning och det är en upplevelse att genomföra de olika tävlingskilometrarna godkänt. Tempot är valfritt men hästen skall visas upp på veterinärkontrollerna och bli godkänd av veterinären.

Antal kontroller är beroende på kilometerantalet, men är inte under tre stycken, före, under och efter tävlingen. Pulsgränsen i kontrollerna skall vara högst 60 slag/minut för ritter under 80 km. För ritter på 80 km och över är pulsgränsen 64 slag/minut. Dessutom kontrollerar veterinären hästens allmäntillstånd.

Veterinärerna tar alltid hästens parti, hästen får ALDRIG ta skada. Känslan att genomföra en ritt oavsett längd med en godkänd häst är att segra.

 

Du kan använda vilken typ av häst Du vill.
Huvudsaken är att Du tränar tillsammans med hästen

 

Du kommer ut i friska luften i alla väder och lär dig njuta av det.

 

Du får en mycket nära kontakt med din häst.

 

Du får bra kondition själv, både fysiskt och psykiskt.

 

För att lyckas krävs det planering, träning och ett brinnande intresse. Du behöver inte en massa dyr utrustning men den skall passa dig och din häst. Hästen mår utmärkt av arbetet och blir frisk och hållbar.