Så började det - Första Stallklubben i Sverige -

 Rönningens Stallklubb

Gunvor Pettersson

 

Det var ju många barn och föräldrar som träffades regelbundet i Stall Rönningen och Stall Asplund. På lucia red och körde vi runt med facklor till grannarna och sjöng Luciasånger så den 13 december 1984 bildades klubben. Vi var då en klubb som mest hade utbildning och små interna tävlingar i hoppning och konkörning samt gjorde ofta studiebesök t.ex. hos galopp- och travtränare , stuterier  och veterinärinrättningar.

Teater- eller revybesök gjordes ganska ofta. Nästan varje fredagskväll lastade vi några ponnyer och åkte ner till Siggefora Camping och hade ponnyridning. På så vis fick vi lite inkomster förutom det aktivitetsstöd som vi jobbade ihop. Under några år fick vi låna lite mark av Hembygdsföreningen uppe i Lövhagen annars var det mest på Rönningen vi höll till. Alla hjälptes åt att snickra hinder. Ponnytravet var också en stor del av våra aktiviteter. "Caike" en kompis till Becke och mig tecknade små pris till Stallets Bästis som utsågs på varje årsmöte - ja det var den populäraste hästen som korades. Han ritade också Rönningehästen som blev vårt klubbemblem.
Vi fick inte tävla för RSK och inte heller arrangera offentliga tävlingar varför vi även var mycket engagerade i Heby Ryttarförening och så småningom så arrangerade vi Hebyritten under 5 år.

När sedan alla ridsportorganisationer slogs ihop till Svenska Ridsportförbundet 1993 så ändrade vi våra stadgar och namnet blev det nuvarande Rönningens Kör- och Ridklubb och nu kunde vi tävla för vår egen lilla klubb samt arrangera Rönningeritten 1994. Viola sålde Bingolotter, vi hade ponnyskola, sålde fint målade hästskor Jag vet inte allt vi hittade på för att få ihop pengar så att vi kunde köpa material så att våra ALU arbetare tillsammans med föräldrar och grannar kunde bygga hinderboden, staketen och så småningom även boxar och klubbhuset. Vår sista ALU arbetare har vi fortfarande kvar och det är Bengt Skans som har lagt ner och lägger ner massor av tid på vår anläggning som vi arrenderar av Bengt Wikland sedan 10 år tillbaka. .

I stallklubben så ordnade vi Rönningedagen och detta har sedan följts upp men benämns numera  Hästens Dag

 
Tillbaka